Dieta pudełkowa nie zawsze taka zdrowa
Niemal połowa firm oferujących catering dietetyczny na dowóz na terenie Mazowsza, produkowała żywność w złych warunkach – takie niepokojące informacje udostępnił Sanepid po przeprowadzeniu serii rutynowych kontroli w zeszłym roku i w pierwszym kwartale tego roku:
-wylicza Joanna Narożniak z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Niektóre firmy zostały ukarane grzywnami, ale żadna z nich nie zwinęła swojej działalności. Większość dostawców cateringu pudełkowego zastosowała się jednak do zaleceń kontrolerów i poprawiła warunki wytwarzania żywności. Mimo to klienci takich firm powinni zwrócić baczną uwagę na jakość jedzenia z diety pudełkowej, oraz w jakich warunkach jest dostarczane:
Tym bardziej, że idzie lato, a wraz z nim upały. W takich warunkach żywność łatwo się psuje. Obecnie na Mazowszu działa około 50 firm oferujących dietę pudełkową.
Marek Gutowski
fot. pixabay