Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane

Udostępnij:

Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia i konferencje skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka.
Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji zgłoszono 58 serów. W wyznaczonym terminie do oceny dostarczono 51 wyrobów. Ich wyroby były oceniane w trzech grupach: grupa A – sery świeże, grupa B – sery dojrzewające, grupa C – sery pleśniowe.
Za najlepszy ser świeży uznano twaróg jarsey paprykowo-czosnkowy wyprodukowany przez Antoniego Hermana z Tarczyna, zwycięski ser dojrzewający to Kornik Jacka Krupy z Warszawy zaś Bogdan Dubil ze Zwolenia wyprodukował najlepszy ser pleśniowy czyli Kozi ser podpuszczkowy z porostem pleśni.

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego 

Udostępnij:

Komentarze