Zagrożenie żółtaczką pokarmową w Warszawie

Udostępnij:

W tym roku w  lekarze w stolicy odnotowali już 20 przypadków zakażenia tą groźną chorobą, podczas gdy średnio całym kraju odnotowuje się około 35 zachorowań w ciągu roku.
Żółtaczka pokarmowa określana jest też „chorobą brudnych rąk”, czy też fachowo: wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Nie wiadomo dokładnie, co jest przyczyną wzrostu zachorowań. Próbuje to ustalić Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie.
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową – przez kontakt z wydzielinami chorego lub zakażonymi produktami. Do grup ryzyka należą osoby zatrudnione na oddziałach dziecięcych w szpitalach, przedszkolach, laboratoriach medycznych, czy też pracownicy kanalizacji. Objawy żółtaczki pokarmowej to ogólne osłabienie oraz bóle brzucha i wątroby.
Aby uniknąć zakażenia, należy przestrzegać zasad higieny – przede wszystkim często i dokładnie myć ręce.

Marek Gutowski 

fot. pixabay.com

Udostępnij:

Komentarze