Poszukiwania najlepszych mazowieckich smakołyków

Udostępnij:

Ruszył nabór do jedenastej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Ideą jest znalezienie najsmaczniejszych potraw i produktów przygotowanych w 2017 r. na Mazowszu. Zgłaszać można praktycznie wszystko od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje.

W dziesięciu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Nabór potrwa do 28 lutego, a o tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja zadecyduje na przełomie I i II kwartału br.

Andrzej Kopczyński

Udostępnij:

Komentarze