Przed nami kolejna edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Udostępnij:

Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, miód bartny kozienicki, pieróg zegrzyński – to tylko wybrane smakołyki wyróżnione w poprzedniej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Już tej wiosny poznamy kolejnych laureatów tworzących specjały kulinarne Mazowsza.

Do konkursu można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Swoich sił w konkursie mogą spróbować zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy rynkowi oraz stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji. 

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Zgłoszenia do konkursu do 29 lutego należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl

Udostępnij:

Komentarze